Brezilya Kültürü
Brezilya Kültürü, Brezilya nüfusunun oluşturan çeşitli etnik grupların, farklı ırkların karışımının bir sonucudur.
Brezilya'daki baskın kültürel çeşitlilik aynı zamanda büyük bölgesel genişlemenin bir sonucudur.
Brezilya kültürünün oluşumuna katılan beyaz birey, sömürge dönemlerinde ülkeye gelen çeşitli grupların parçasıydı.
Portekizlilere ek olarak, İspanyollar 1580'den 1640'a kadar olan İber Birliği döneminde (Portekiz'in İspanya'nın altına girdiği bir dönem) Brezilya'ya geldi.
Brezilya'nın kuzeydoğusunda 1630'dan 1654'e kadar süren Hollanda işgali sırasında Flamanlar veya Hollandalılar geldi ve Portekizliler tarafından bölgenin geri alınmasından sonra bile ülkede kaldılar. Koloniye Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar da katkıda bulundular.
Ancak, Brezilyalılar temel kültürel mirası Portekizlilerden aldılar.
Sömürgeciler, Brezilya nüfusunun ilk oluşumundan sorumluydu. Bu, 1500'den 1808'e kadar Brezilya yerlileri ve siyah Afrikalıların ırklar arası evlilik sürecinden kaynaklandı. Üç yüzyıl boyunca Portekizliler Brezilya'ya serbestçe girebilen tek Avrupalılardı.
Brezilya Kültürünün Oluşumu
Brezilya kültürünün oluşumu, yerli kültürler, Portekiz sömürgecileri, siyah Afrikalılar ve çeşitli göçmenlerin entegrasyonundan kaynaklandı.
Yerli Kültürü
Brezilya yerlilerinin kültürel ve sosyal oluşuma yaptığı birçok katkı vardı. Etnik bir bakış açısından, tipik bir Brezilyalı bireyin ortaya çıkmasına katkıda bulundular: caboclo (beyaz ve yerli mestizosu-melezi).
Kültürel oluşumda yerliler, sayısız yerli kökenli terimle (pindorama, anhanguera, ibirapitanga, Itamaracá gibi) Brezilya kelime hazinesine katkıda bulundular. Folklorla birlikte, curupira, saci-pererê, boitatá, iara gibi efsaneler, diğerleri arasında kaldı.
Yemek pişirme üzerindeki etki, bazı yerli grupların kök salmayı başardığı ülkenin belirli bölgelerinde daha belirgindi. Örneğin, tucupi, tacacá ve maniçoba gibi tipik yemeklerin bulunduğu kuzey bölgesidir. Manyok gibi bitki kökleri un, tapyoka ve beiju hazırlamak için kullanılır.
Arapuca (tuzak) ve puçá gibi çeşitli avcılık ve balıkçılık gereçleri ve son olarak, hamak, su kabağı ve gamela (ahşap tekne) da dahil olmak üzere bir çok ev eşyası Brezilya yerlileri tarafından miras olarak bırakıldı.
Portekiz Kültürü
Portekiz, Brezilya kültürünü şekillendirmede en çok etkiye sahip olan Avrupa ülkesiydi.
Portekizliler, koloni için, ülke çapında konuşulan Portekiz dilini ve festivaller ve geçit törenleri ile kutlanan dini vurgulayan bir kültür nakli gerçekleştirdi.
İdari kurumlar, köyler, kasabalar ve şehirlerdeki yapı türleri ve tarım Portekiz mirasının bir parçasıdır.
Brezilya folklorunda, ülkeye dahil edilmiş çok sayıda Portekizli bayramı ve dansı olduğu açıktır. Bunların arasında cavalhada, fandango, festa juninas (kuzeydoğu kültürünün ana festivallerinden biri) ve farra do boi bulunmaktadır.
Folklor efsaneleri (cuca ve bicho papão [öcü]), cantigas de roda (tekerleme ve çocuk şarkıları) (canlı balık, karanfil ve gül, fırıldak vb.) Brezilya kültüründe yaşamaya devam ediyor.
Afrika Kültürü
Afrikalı siyahlar köle olarak çalıştırılmak üzere Brezilya'ya getirildi. Temsil ettikleri kültürlere (dini törenler, lehçeler, alışkanlıklar ve gelenekler, fiziksel özellikler, vb.) bağlı olarak, belirgin farklılıklar gösteren üç ana grup oluşturdular: Sudanlılar (Müslümanlaştırılmış), Bantular ve Maltalılar.
Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Salvador, en fazla siyahi alan ve birçok kültürel öğenin hayatta kaldığı şehirdir.
Örnekler arasında türban, dantelli etekler, bilezikler, kolyeler bulunan “Bahia kostümü”, capoeira ve davul, atabaque, cuíca, berimbau ve afoxé gibi müzik enstrümanları sayılabilir.
Genel olarak Afrikalıların kültürel katkısı fazlaydı:
Yiyeceklerde vatapá, acarajé, acaçá, cocada, pé de moleque, vb;
Danslarda quilombos, maracatus ve Bumba meu boi, vb;
Dini ifadede Bahia'da candomblé, Rio de Janeiro'da macumba ve bazı kuzeydoğu eyaletlerinde xangô).
Göçmen Kültürü
Göçmenler Brezilya kültürüne önemli katkılar bıraktı. Brezilya'da göçmenlik tarihi 1808'de João IV tarafından limanların dost uluslara açılmasıyla başladı.
Bölgeye yerleşmek için gelen Portekizli, Azorlu, İsviçreli, Prusyalı, İspanyol, Suriyeli, Lübnanlı, Polonyalı, Ukraynalı ve Japon aileler Rio Grande do Sul'a yerleşti.
En önemli olay, büyük miktarlarda gelen İtalyanlar ve Almanlardı. Ülkenin güneyinde ve güneydoğusunda yoğunlaşarak, başta mimari, dil, mutfak, bölge ve halk festivalleri olmak üzere kültürlerinin önemli izlerini bıraktılar.
Güney Brezilya'nın şarap kültürü esas olarak Serra Gaúcha bölgesinde ve İtalyan ve Alman soyundan gelenlerin hakim olduğu kırsal kesimde yoğunlaşmıştır.
İtalyanların São Paulo şehrine yoğun göçü, İtalyanların varlığının dikkat çekici olduğu Bom Retiro, Brás, Bexiga ve Barra Funda gibi mahalleleri doğurdu. Yanlarında makarna, pizza, lazanya, cannelloni gibi tipik İtalyan yemeklerini getirdiler.