Modern Brezilya Tarihi
Tancredo Neves, 1985 seçimini kazanmasına rağmen ciddi bir hastalık nedeniyle başkanlık koltuğuna oturamadan yaşamını yitirince Başkan Yardımcısı José Sarney başkanlığı devraldı. Sarney kısa bir başlangıç coşkusuna rağmen, askeri rejimden miras kalan kötüleşen ekonomik kriz ve hiper enflasyon nedeniyle görev süresi boyunca popülerliğini yitirdi. Sarney, 1987'de mevcut Brezilya Anayasasını ilan eden bir Ulusal Kurucu Meclis kurarak Tancredo Neves'in hükûmet programını sürdürdü.
Fernando Henrique Cardoso
Ancak, Sarney Hükûmeti'nin ekonomik alandaki başarısızlığı ve bunun sonucunda ortaya çıkan siyasi erozyon, neredeyse tanınmayan Fernando Collor'un 1989'da seçilmesine izin verdi. Coller'un 1992'de Brezilya Ulusal Kongresi tarafından görevden alınmasıyla, başkan yardımcısı Itamar Franco görevi devraldı. Franco'nun göreve getirdiği Maliye Bakanı Fernando Henrique Cardoso, hiperenflasyonu kontrol edemeyen önceki hükûmetlerin onlarca yıllık sayısız ekonomik planının ardından, açıkladığı "Gerçek Plan" ile Brezilya ekonomisine istikrar getirdi. Abaşarılı ekonomik planının sonucu olarak, Fernando Henrique Cardoso 1994 ve 1998 başkanlık seçimlerinde başkan seçildi.
Luiz Inácio Lula da Silva
İktidarın Cardoso'dan ana muhalefet lideri Luiz Inácio Lula da Silva'ya barışçıl geçişi, Brezilya'nın uzun zamandır aranan bir siyasi istikrara kavuştuğunun kanıtı olarak görüldü. 2002'de başkan seçilen Silva 2006'da yeniden seçildi.
Dilma Rousseff
2010 seçimlerinden sonra Dilma Rousseff, başkan seçilen ilk kadın oldu. 2013'te, çeşitli sosyal talepler nedeniyle ülkede halk gösterileri patlak verdi. 2014'teki kutuplaşmış seçimlerden sonra Rousseff yeniden seçildi. Siyasi ve ekonomik krizlerle güçlendirilmiş, tüm birincil siyasi partilerden politikacıların çeşitli rüşvet ve vergi kaçırma programlarına dahil olduklarına dair kanıtlarla ve Rousseff'in lehine ve aleyhine büyük sokak protestolarıyla, Dilma Rousseff 2016'da Brezilya Kongre'si tarafından görevden alındı ve yerine Başkan Yardımcısı Michel Temer geldi.
Jair Bolsonaro
2017'de Yüksek Mahkeme, Petrobras yolsuzluk skandalıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Başkan Michel Temer'in kabinesindeki 71 Brezilyalı milletvekili ve dokuz bakanın soruşturulmasını istedi. Başkan Temer'in kendisi de yolsuzlukla suçlandı. 2018'de bir ankete katılan nüfusun % 62'si Brezilya'nın en büyük sorununun yolsuzluk olduğunu iddia etti. 2018'de başkan adayı olan eski Başkan Lula da Silva, Lava Jato Operasyonu kapsamında yolsuzluk ve kara para aklamaktan suçlu bulundu, hapse atıldı ve başkanlık yarışından çıktı.
2018 seçimlerini, Sosyal Liberal Parti'nin (PSL) adayı Jair Bolsonaro, ikinci turda geçerli oyların % 55,13'ünü alarak İşçi Partisi'nin (PT) adayı Fernando Haddad'a karşı kazanarak başkan seçildi.